
Aardappel-gratin
bereidingstijd
45-60 minuten
ingrediënten
– 1kg Vastkokende aardappelen (Basic Potatoes – Vastkokend)
– 2 Teentjes knoflook, gehalveerd
– 25g Boter
– 125ml Slagroom
– 125ml Volle melk
– Versgemalen zwarte peper
– Nootmuskaat
– 50g Geraspte Gruyère
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 °C. Pel en halveer de knoflook. Wrijf een ovenschaal in met de snijvlakken van de knoflook en vet in met de helft van de boter.
Schil de aardappelen, was ze en snijd of schaaf in dunne plakjes.
Meng de slagroom en melk in een grote kom en breng op smaak met 1 tl zout, peper en nootmuskaat. Voeg de aardappelplakjes toe en schep voorzichtig om zodat alle plakjes met room zijn bedekt.
Schep de aardappelen met een schuimspaan in de ovenschaal, strijk de bovenkant glad en schenk het resterende roommengsel erover. Bestrooi met kaas en verdeel de rest van de boter in klontjes over de aardappelen.
Bak de gratin 40-50 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
aardappel in recept

variatie optie(s) keuze aardappel


