
Gemarineerde witte asperges met forel
bereidingstijd
60+ minuten
ingrediënten
– 652g kleine vastkokende aardappelen (Special Purpose – Asperge Lover)
– 2 Kleine rode uien
– 1 Sinasappel
– 2 Stronk bleekselderij
– 1 Rode ui
– 4 el Rode wijnazijn
– 8 el Olijfolie (extra vergine)
– 40g Zwarte olijven zonder pit
– 1kg Witte asperges
– 3 el Suiker
– 75g Grof zeezout
– 4 Forelfilets à ca. 150 gr. zonder huid
– 30g Boter
– 3 Takjes peterselie
– Peper en zout
Bereiding
Bereid de vinaigrette voor
Snijd de ui in flinterdunne ringen.
Rasp wat sinaasappelschil fijn.
Schil de sinaasappel volledig zodat er geen wit meer te zien is. Snijd de partjes tussen de vliesjes uit boven een schaal om het sap op te vangen. Knijp het restant uit.
Halveer de sinaasappelpartjes.
Snijd het blad van de bleekselderij af en leg apart. Snijd de stengels in dunne schijfjes.
Meng ui, bleekselderij, sinaasappelschil, partjes, sap, rodewijnazijn, zout, peper, olijfolie en olijven tot een vinaigrette.
Kook de asperges
Schil de asperges en verwijder de houtachtige uiteinden.
Kook ze beetgaar in een laagje water met suiker.
Laat uitlekken en meng ze heet met de vinaigrette. Laat dit 30 minuten intrekken.
Kook de aardappelen
Borstel of scrub de aardappelen schoon en halveer.
Kook ze gaar in een laagje water met zout en giet af.
Gaar de forelfilets
Verwarm de oven op 90°C (hete lucht).
Ontgraat de forelfilets en vet een ovenschaal in met boter.
Verwarm de resterende boter en verdeel over de filets. Breng op smaak met peper en zout, en dek af met een hittebestendige deksel of hittebestendige magnetronfolie**.
Gaar 18 tot 20 minuten in de oven.
Serveren
Hak het selderijblad en de peterselie grof en leg hiervan wat op een bord.
Verdeel hierover de asperges met vinaigrette, aardappelen en een forelfilet en garneer met wat extra kruiden.
** Magnetronfolie is hittebestendig tot ca. 160°C (controleer dit op de verpakking!) en ook bruikbaar in de oven op lagere temperaturen.
aardappel in recept

variatie optie(s) keuze aardappel

