Lentezalm met basilicum aardappeltjes

bereidingstijd

45-60 minuten

ingrediënten
4 portie
+

500g Vastkokende aardappelen (Taste & Colour – Red Skins)

4 Stuks zalmfilet

Mespunt venkelpoeder

Mespunt paprikapoeder

4 Takjes platte peterselie

2 Takjes dille

1 Citroen

1 Teentje knoflook

1 Handje basilicum

6 el Mayonaise

400g Veldsla

Olijfolie extra vergine

Zeezout en peper

Bereiding

Borstel de aardappelen schoon onder stromend water en halveer ze. Kook ze in water met zout in ca. 15 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de zalmfilets in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Bestrooi met peper, zout, venkelzaad en paprikapoeder. Hak de peterselie en dille fijn en wrijf de zalm in met de kruiden. Laat 15 minuten marineren. Snijd de citroen doormidden en leg de helften erbij in de schaal. Het zuur in de citroen maakt de zalm malser en steviger.

Zet de zalm 20 minuten in de oven. Hak ondertussen de basilicum en knoflook fijn en meng met een snuf zout en 2 eetlepels mayonaise in de keukenmachine of vijzel. Voeg de rest van de mayonaise toe en meng goed.

Snijd de aardappelen in schijven en meng met de basilicum-mayonaise. Maak een bedje van veldsla op een bord, voeg de aardappelen toe en leg de zalm erop. Knijp citroensap over het geheel. (Tip: gebruik een keukentang voor de warme citroen!)

aardappel in recept
variatie optie(s) keuze aardappel