Prei tortilla met gerookte zalm

bereidingstijd

45-60 minuten

ingrediënten
4 portie
+

600g Vastkokende aardappelen (Basic Potatoes – Vastkokend)

2 el Boter

1 Prei

125g Gerookte zalm

5 Eieren

1 tl Grof zeezout

1 el Fijngehakte dille

75ml Crème fraîche

Bereiding

Scrub of boen de aardappelen schoon, halveer en kook ze gaar in gezouten water.

Snijd het witte en lichtgroene deel van de prei fijn. Smelt boter in een pan, voeg de prei toe en laat enkele minuten zachtjes smoren. Haal de pan van het vuur. Klop de eieren los met zout, dille en crème fraîche tot een luchtig mengsel. Meng vervolgens de prei erdoor.

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een spring- of cakevorm in en leg een bakpapiertje op de bodem. Vet ook het papier in. Snijd de aardappelen in dunne plakken.

Leg een laag aardappelschijfjes in de vorm, bestrooi met een beetje zout en verdeel 1/3 van de zalm in stroken erover. Giet dan 1/3 van het preimengsel over de zalm. 

Herhaal deze stappen twee maal en eindig weer met een laag aardappelschijfjes, zodat de bovenkant vlak is.

Bak de tortilla 30-40 minuten in de oven. Controleer met een mes: komt het er schoon uit, dan is de tortilla gaar. Laat de tortilla afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur. Snijd in taartpunten en serveer.

aardappel in recept
variatie optie(s) keuze aardappel