Romige aardappelsoep met topinamboer

bereidingstijd

30-45 minuten

ingrediƫnten
4 portie
+

500g kruimig kokende aardappelen (Basic Potatoes – Kruimig kokend)

250g Topinamboer (aardpeer), als alternatief kun je knolselderij gebruiken.

3 Zoete uien

2 Teentjes knoflook fijn gehakt

25g Roomboter

3 el Olijfolie

1 Wijnglas sherry (fino)

1l Kippenbouillon

125ml Slagroom of kookroom

1 Bosje peterselie

Peper en zout

Bereiding

Hak 1 ui fijn en snijd de andere 2 in ringen. Hak de bieslook fijn.

Schil of scrub de aardappelen en snijd in stukjes. Schil de topinamboer (zo goed mogelijk) en snijd in plakjes.

Fruit de aardappel, topinamboer, fijngehakte ui en knoflook in een soeppan met een deel van de roomboter. Voeg indien nodig olijfolie toe en bak tot de ui glazig en goudgeel is.

Blus af met sherry, laat iets inkoken en voeg de kippenbouillon toe. 

Laat de soep ca. 20 minuten zachtjes koken. Bak ondertussen de uiringen in de resterende boter of olie op laag vuur goudbruin en laat ze karamelliseren.

Pureer de soep met een staafmixer, voeg de room toe en meng goed. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over kommen, garneer met de uiringen en peterselie.

aardappel in recept
variatie optie(s) keuze aardappel